História vína a viniča má na našom území viac než tritisíc rokov dlhú tradíciu, ktorú potvrdzujú aj archeologické nálezy z oblasti Malých Karpát z pred viac ako 2700 rokov. No prvý rozmach v pestovaní viniča a výroby vína sa začal práve v období Rímskej ríše. Prvé písomné zmienky o pestovaní viniča na našom území pochádzajú z 9. storočia z nitrianskeho regiónu v okolí Svätého PetraSvätý Peter leží v teplom podnebnom pásme. Jeho poloha a piesočná hlinitá pôda je ideálna na pestovanie viniča. Dedina je už oddávna chýrna svojím vínom. Snáď najznámejšou odrodou je Rizling Vlašský nazývaný aj Svätopeterský Rizling. Typické odrody na Svätý Peter a na túto oblasť sú aj Veltlíny, Dievčie hrozno, z korenistých je to Muller a Tramín a taktiež aj Chardonay. Z červených vládnu Frankovky. Vinári z obce pravidelne konajú súťaže o najlepšie vína Svätého Petra a blízkeho okolia na ktorých sa zúčastňujeme aj z našimi vínami. Za víno Rizling Vlašský ročník 2013 a Chardonay ročk 2013 sme získali strieborné medaile.

 

Doplnkové informácie